Kan huslejen hæves med tilbagevirkende kraft?

2024-11-08


Huslejestigninger kan være en udfordring for mange lejere, især når de kommer med tilbagevirkende kraft. Men er det lovligt for udlejere at hæve huslejen bagud? I denne artikel gennemgår vi de vigtigste regler og betingelser for huslejestigninger med tilbagevirkende kraft, så du som lejer er bedre rustet til at håndtere situationen.

Huslejefastsættelse

Før vi dykker ned i spørgsmålet om tilbagevirkende huslejestigninger, er det vigtigt at forstå, hvordan din husleje fastsættes. Der er tre primære metoder til huslejefastsættelse:

  1. Omkostningsbestemt Husleje: Denne metode anvendes i boligregulerede kommuner for ejendomme opført før 31.12.1991. Huslejen beregnes ud fra udlejerens driftsudgifter såsom skatter, afgifter og forsikringer.

  2. Det Lejedes Værdi: I ikke-regulerede kommuner fastsættes huslejen efter lejemålets værdi, baseret på størrelse, stand og beliggenhed. I regulerede kommuner gælder det lejedes værdi for gennemgribende forbedrede lejemål og småhuse fastsættes efter det regulerede lejedes værdi.

  3. Fri Lejefastsættelse: Anvendes typisk for nybyggeri efter 31.12.1991 og konverterede erhvervslejemål, hvor huslejen kan sættes til markedslejen uden specifikke begrænsninger.

Læs også: Få et indblik i husleje

Hvornår kan huslejen stige med tilbagevirkende kraft?

Generelt set er det ikke tilladt for udlejere at hæve huslejen med tilbagevirkende kraft. Der er dog enkelte undtagelser, hvor dette kan ske under strenge betingelser:

Stigende driftsudgifter

Hvis huslejen er fastsat efter omkostningsbestemt husleje, kan udlejeren kræve en forhøjelse, hvis driftsudgifterne stiger. Dette inkluderer øgede skatter, afgifter eller forsikringsomkostninger. I sådanne tilfælde kan huslejen hæves med tilbagevirkende kraft, men kun inden for en periode på maksimalt 5 måneder efter udlejeren har fået kendskab til udgiftstigningen.

Varsling og formalia

Generelt er der klare regler for huslejestigningen,  og hvordan udlejeren skal varsle lejer om forhøjelsen:

  • Varselstid: Udlejeren skal varsle mindst 3 måneder før stigningen træder i kraft.
  • Kommunikation: Varslingen skal ske skriftligt via mail, brev eller lignende og indeholde:
    • Det beløb, huslejen stiger med
    • Årsagen til stigningen
    • En klagevejledning med information om, hvordan og hvornår du kan klage (typisk inden for 6 uger)

Forældelse af huslejestigninger

Hvis udlejeren forsøger at kræve en huslejestigning, der ikke er blevet indfriet inden for 3 år, er kravet forældet og kan ikke gøres gældende. Dette beskytter lejeren mod store bagudbetalinger, men begrænser også udlejerens muligheder for at indkræve tidligere forøgede beløb.

Læs også: En af vores kunder får tilbagebetalt 15.350 kr. og nedsat huslejen

Hvad kan du som lejer gøre?

Hvis du modtager en huslejestigning med tilbagevirkende kraft, er det vigtigt at:

Tjekke Lejekontrakten: Sørg for, at huslejestigningen er i overensstemmelse med de vilkår, der er aftalt i din kontrakt, især § 11, der omhandler huslejejusteringer.

Få tjekket huslejen: Det er en god ide at få tjekket huslejen i forbindelse med en huslejestigning i private lejemål. Vi tilbyder hos Dansk Lejeret en gratis huslejevurdering.



Måske er du også interesseret i: