3 Almindelige Myter om Lejeforhold i Danmark

2024-05-07

I takt med at boligmarkedet udvikler sig, opstår der mange misforståelser omkring lejeforhold og rettigheder som lejer i Danmark. Der cirkulerer forskellige myter, som kan skabe usikkerhed og tvivl. I denne blog vil vi opklare tre af de mest almindelige myter, så du som lejer kan være bedre informeret og beskyttet.



Myte 1.: En ny ejer kan opsige din lejekontrakt

Når lejemålet skifter ejer, gennem salg eller bytte, overtager den nye ejer samtlige forpligtelser fra den tidligere lejeaftale. Mange lejere tror fejlagtigt, at ejerskiftet kan medføre en opsigelse, men virkeligheden er, at et salg ikke påvirker de gældende vilkår i din lejeaftale. Du kan derfor fortsætte med at bo i boligen som hidtil. Skulle du have flyttet fra lejemålet, forbliver den nye ejers ansvar også intakt.

For eksempel, hvis den tidligere udlejer ikke har tilbagebetalt dit depositum, har du et år fra lejeaftalens afslutning til at kræve dette fra den nye ejer. Hvis du ikke rejser kravet inden for denne periode, mister du retten til at få dit depositum tilbage.

Læs mere om dine rettigheder, hvis udlejeren vil sælge, her.

Myte 2: Udlejer kan opsige lejemålet uden gyldig grund

Som lejer i Danmark er du velbeskyttet mod vilkårlige opsigelser. Udlejer skal altid have en gyldig grund til at opsige lejemålet, og her er de gyldige årsager til opsigelse:

  1. Samme ejendom, to lejligheder: Hvis udlejer bor i ejendommen med kun to lejligheder, kræves der minimum ét års varsel for opsigelse.

  2. Ejer- eller andelsbolig: Udlejer kan opsige en ejer- eller andelsbolig, han ønsker at bebo, med ét års varsel, hvis der ikke var andre udlejede lejemål ved lejeaftalens start. Dette gælder kun for aftaler indgået efter den 1. juli 2015.

  3. Nedrivning: Hvis ejendommen skal nedrives, skal udlejer dokumentere dette og tilbyde lejer en anden bolig med tre måneders varsel.

  4. Overtrædelse af husorden: Lejer kan opsiges med tre måneders varsel efter gentagne skriftlige påbud om overtrædelse af husorden.

  5. Udlejer flytter ind: Hvis udlejer ønsker at flytte ind i dit lejemål, kræver det en rimelig opsigelse, der tager hensyn til både dine og udlejers forhold, inklusiv lejeperiode og mulighed for at finde nyt lejemål. Er udlejer allerede beboer og du er beboerrepræsentant, kan han ikke opsige dig. Opsigelsen skal ske med minimum ét års varsel.

  6. Enkelte værelser: Værelser i udlejers egen bolig kan opsiges med mindst én måneds varsel.

Formkrav: Opsigelsen skal være skriftlig, angive årsagen, og informere om din ret til at indgive en indsigelse inden for seks uger.

Disse regler sikrer, at både lejers og udlejers rettigheder respekteres i lejeforholdet.

Lær mere om udlejers opsigelsesret her.

Myte 3: Ingen regler for fastsættelse af husleje

I Danmark er der stramme regler for fastsættelse af husleje, designet til at beskytte lejere mod urimeligt høje priser. Loven kræver, at huslejen afspejler lejeboligens stand, beliggenhed og markedsværdi. Desværre betaler mange lejere stadig mere end hvad loven tillader, ofte på grund af manglende kendskab til deres rettigheder. 

Hvis du er i tvivl om din husleje er lovlig, tilbyder vi en gratis vurdering her på siden. Skulle det vise sig, at din husleje er ulovligt høj, står vi klar til at føre din sag og sikre dig en rimelig husleje.


Måske er du interesseret i at læse: