Udlejer vil sælge: Hvad er dine rettigheder som lejer?

2024-05-30

Når din udlejer beslutter at sælge ejendommen, hvor du bor til leje, er det vigtigt at kende dine rettigheder. Denne blog vil udførligt forklare, hvordan salget påvirker dig som lejer, og hvad dine rettigheder er under denne proces.

Udlejers rettigheder ved salg

Udlejer har fuld ret til at sælge ejendommen, selvom der bor lejere i den. Salget kan ske gennem en ejendomsmægler, som arv til familie eller via et konkursbo. Dog ændrer salget ikke dine rettigheder som lejer.

Ingen ændringer for lejer

Når ejendommen skifter ejer, følger du som lejer automatisk med. Din eksisterende lejekontrakt forbliver gyldig, og alle aftalte vilkår består, uanset hvem der overtager ejerskabet. Dette betyder, at den nye ejer skal respektere dine rettigheder som fastsat i den oprindelige lejekontrakt.

Udlejer har ikke ret til opsigelses ved salg 

Udlejer kan ikke opsige dig med den begrundelse, at ejendommen skal sælges. Ifølge lejeloven er salg ikke en gyldig opsigelsesgrund. Lejeloven beskytter lejeres rettigheder, og du kan derfor ikke blive opsagt alene på grund af et ejerskifte.

Gyldige opsigelsesgrunde

Opsigelse kan kun ske under særlige omstændigheder, som hvis udlejer selv ønsker at bo i lejemålet. I dette tilfælde skal der gives et års opsigelsesvarsel. Det er vigtigt at vide, at selv i denne situation skal alle lovkrav og formalia overholdes. 

Læs mere om opsigelse: Kan udlejer opsige lejer?

Ny udlejer og dine rettigheder

Når ejendommen får en ny ejer, overtager denne alle forpligtelser i henhold til din lejekontrakt. Du behøver ikke underskrive en ny kontrakt, medmindre du ønsker det og det er til din fordel. Den nye ejer kan heller ikke ændre vilkårene i den eksisterende kontrakt uden din accept.

Særlige rettigheder og tinglysning

Hvis du har særlige vilkår i din lejekontrakt, der går ud over lejelovens standardbestemmelser, såsom uopsigelighed eller fast husleje, bør disse tinglyses. Tinglysning sikrer, at disse vilkår er juridisk bindende for den nye ejer. Dette er dog kun nødvendigt i meget specifikke situationer, og de fleste almindelige lejekontrakter kræver ikke tinglysning.

Læs om: Hvad er tinglysning?

Uberettiget opsigelse

Desværre sker det stadig, at udlejere opsiger deres lejere uberettiget. Du kan derfor komme til at stå i en situation, hvor din udlejer mener at have opsagt dig, hvorfor køberen af lejligheden naturligvis forventer at kunne flytte ind med det samme. Fordi opsigelsen er uberettiget, har du dog stadig ret til at blive boende i lejemålet i minimum tolv måneder.

Hvad Gør Man ved Uberettiget Opsigelse?

  1. Forbliv i lejemålet: Da opsigelsen er ugyldig, har du ret til at blive boende. Ignorer opsigelsen og fortsæt med at bo i lejemålet.

  2. Søg juridisk assistance: Konsulter en advokat, der kan bekræfte opsigelsens ugyldighed og rådgive dig om de næste skridt. 

  3. Skab dokumentation: Bevar alle skriftlige meddelelser fra udlejer og notér detaljer om relevante samtaler. Dette kan være nyttigt, hvis sagen udvikler sig.

  4. Forhandling og kompensation: Hvis du ønsker at fraflytte lejemålet før tid, kan du forhandle om økonomisk kompensation for den uberettigede opsigelse. En juridisk rådgiver kan hjælpe dig med at få mest muligt kompensation.

Ved at kende dine rettigheder og handle proaktivt kan du beskytte dig selv mod uberettiget opsigelse og sikre, at du får den beskyttelse, du har krav på som lejer. Læs mere om fejl udlejer ofte begår her.

Konklusion

Som lejer er dine rettigheder godt beskyttet, selvom din udlejer sælger ejendommen. Du kan fortsætte med at bo i lejemålet under de samme vilkår, og din lejekontrakt forbliver gyldig. Udlejer kan ikke opsige dig uden en gyldig grund, og ved ejerskifte overtager den nye ejer alle eksisterende forpligtelser.

Det er vigtigt at være informeret om dine rettigheder og søge juridisk rådgivning, hvis du oplever problemer eller uberettiget opsigelse. På denne måde kan du sikre, at du får den beskyttelse, du har krav på som lejer.


Måske er du interesseret i at læse: